Ryushinkan-goju karate is een karatestijl die dicht aanleunt bij het meer bekende Shotokan karate. Grondlegger en stichter was Shohitsu Nakajima Sensei.

Een beetje geschiedenis
De oorsprong van alle karate ligt bij de Chinese gevechtstechniek Wushu. Op basis van deze gevechtskunst ontstonden op Okinawa diverse karatestijlen.

Nakajima Sensei ontwikkelde vanaf 1934 in Japan zijn eigen karatestijl door elementen uit het Shorin-ryu en het Shorei-ryu te verweven met het Goju-ryu karate van Chojun Miyagi. Deze nieuwe stijl werd vervolgens nog verrijkt met oude technieken uit het Chinese Kempo.

Omstreeks 1960 evolueerde het Ryushinkan - Goju Karate meer in de richting van het moderne karate door het invoeren van de Shiai (het sportieve gevecht voor punten, met scheidsrechter).

Eind jaren zeventig had Sensei Nakajima de leiding over 53 dojo's verspreid over ondr meer Japan, Zweden, Maleisië, USA en… België. Hij overleed in 1981. Fujita Daygoro, één van zijn belangrijkste assistenten nam de taak over als hoofdleraar van het Ryushinkan - Goju Karate.

RYUSHINKAN - GOJU betekent letterlijk:
Ryu: school
Shin: spiritueel
Kan: gemeenschap
Go: hard
Ju: zacht
Goju duid hier op de harde technieken (GO) en de soepele verplaatsingen (JU) die zo typerend zijn voor onze stijl.